Capoeira – kampsportens dans

Capoeira er en av mange kampsporter som utøves verden over. Det er en blanding av dans og sport, og setter motstanderen helt ut. Sporten har opprinnelse fra Brasil, der samba og karneval har hatt stor påvirkning på sporten.

Man sammenligner ofte capoeira med å karate fordi de begge er kampsporter som har utviklet seg fra urgamle teknikker til moderne kampsport som mange utøver.

Grunnregler i Capoeira

Capoeira er en kampsport som krever spontanitet og kreativitet. Man sammenligner den tradisjonelle sporten med det å kjempe for livet. Dermed er det ikke reglene som står i forsetet, men de spektakulære sparkene og unnamanøvrene.

Språket som brukes er portugisisk, og ringen kalles roda og kampene varer i 2 minutter. I tradisjonell capoeira spilles trommer og tamburin mens kampen pågår, for å skape stemning og rytmer til dansen.

Graderinger

Det er mange graderinger av Capoeira, og man er ikke utlært før man har holdt på med sporten i mange år. Noen av gradene er:

  • Inciante gir blått belte etter 3 år
  • Monitor gir grønt belte etter 8 år
  • Professor gir hvitt belte etter 10 år
  • Mestre gir sort belte etter 20 år

Det fins også en grad høyere enn dette kalt Mestrissimo som tildeles utøvere posthumt.

Hvorfor velge Capoeira?

Dans er noe om skaper glede, og Capoeira er en sport full av dans. For dem som liker utfoldelse og trening passer Capoeira veldig godt. Og ser man på dem som danser profesjonell dans, så holder de seg alltid i veldig god form. Improvisasjon er med på å øke intelligensen, fordi man må tenke selv hvordan man skal løse problemer.

Capoeira og karate er kampsport man kan holde på med overalt. Det man trenger er en drakt. Det er bare å sette i gang, finne rytmen og bruke fantasien på hvordan man skal få motstanderen i kne.