Hvordan oppstod karate?

Karate kommer fra Japan og ikke USA som mange tror. De fleste ble kjent med kampsporten gjennom filmen Karate Kid som kom i 1982 og framviste den talentfulle Daniel-san som etter hvert skulle ta hjem den store pokalen og vinne hjertet til den vakre Ali Mills i parallell-klassen.

Men Karate oppstod lenge før det i den delen av Japan som kalles Okinawa. Sporten består av en rekke slag mot kroppen, spark og måter å blokkere motstanderens angrep på.

Vår karatehistorie starter under dynastiet til Shaolin munkene. For de som kan litt historie, så vil de fleste stusse over at sporten oppstod i Kina. Men i mange perioder oppigjennom tidene har Kina og Japan vært i krig.

Hva skjedde så?

Den kinesiske hånd er et system for å forsvare seg på under konflikter. Japanerne ville utvikle denne kampstilen og blandet den kinesiske hånd med Kung Fu. Dermed ble karate oppfunnet. Mange forskjellige arter av kampsporten ble utviklet litt etter hvor i landet man utøvde sporten, og under hvilke læremestre. Shotokan og Chito-ryu er kanskje de to mest kjente variantene.

Vesten tar til seg karate

Under første og andre verdenskrig stod japanerne mot de allierte og amerikanerne okkuperte deretter landet. Det gav dem også god innsikt i det japanske samfunnet. Det ble populært å slåss med de lokale i en blanding av boksing og karate. Man så at karaten var mye mer fleksibel og små utøvere kunne utmanøvrere store sterke bolere.

Populariteten ble ikke mindre da Ralph Macchio bekledde rollen som Daniel LaRusso i en amerikanske forstaden til California. Han skulle prøve å tilpasse seg det nye miljøet som innflytter, og de lokale guttene ville ikke godta at han både var en sjarmør og en skikkelig grei kar. Til slutt overvant Daniel både kampsportmiljøet og motstanderen Johnny spilt av skuespilleren William Zabka.