Karate og kampsport i Norge

Karate har etter hvert blitt en populær aktivitet for både unge som voksne, og har blomstret flere grasrotmiljøer over hele Norge. Karate gjorde sitt inntog i Norge på 1960-tallet.

Allerede på 1970-tallet hadde karate blitt populært nok til at de forskjellige miljøene i landet valgte å organisere seg. Norges Karateforbund ble oppsatt i 1973. Organiseringen av kampsport i Norge har vært utfordrende da det over årene har vært mange forskjellige stilarter som har fluktuert i popularitet. I 1984 var karate organisert som et eget særforbund, Norges Karate- og Taekwondoforbund. Siden da har det vært flere omorganiseringer. I dag har forbundet fått tilbake navnet Norges Karateforbund, men er organisert som en egen seksjon under Norges kampsportforbund. Hvert år arrangerer Norges kampsportforbund NM for både herrer og damer i de to konkurranseformene som benyttes i karate – kata og kumite. Vinnerne av de forskjellige konkurransene stikker av med kongepokalen.

Norske kampsportprofiler

Norge har hatt flere profiler innen karate. Morten Alstadsæther har markert seg internasjonalt ved å vinne EM-gull i 1992 og 1993, VM-sølv i 1990, og EM-gull for lag i 1998. Andre norske profiler som har markert seg internasjonalt er Stein Rønning og Jarle Sorken.

De senere år har også øvrige kampsporter fått medfart og økt i popularitet i Norge. Det er antageligvis mange grunner til denne økningen, men mye av æren skal nok Emil Weber Meek ha.

Emil Weber Meek er norges fremste kampsportprofil, og har konkurrert i det aller gjeveste selskap i Mixed Martial Arts, Ultimate Fighting Championship, ved flere anledninger. Før Emil Weber Meek fikk sjansen til å slåss foran millioner av TV-seere Unibet TV NO over hele verden og håve inn enorme summer tilhørte han også et grasrotmiljø, Trondheim Fight Gym. Da Trondheim Fight Gym gikk konkurs startet Emil Weber Meek og to venner opp en egen gym. Alt de hadde i begynnelsen var noen matter og en boomblaster.