Karate har en lang historie, som du sikkert selv kan innbille deg. Dens røtter går helt tilbake til 1400-tallet hvor de tidligste bevisene for den eldre karaten starter. Det er mange år, for å si det sånn, og noe som gjør at det er en veldig rik og gammel tradisjon rundt dette, og hvordan man skal i det hele tatt oppføre seg i karate. Den har fått mer oppmerksomhet i det siste, og skal være en gren i OL i sommer-OL i 2020 For å ta det her i begynnelsen, en person som driver med karate kalles for karateka. Karate har hatt sterkt påvirkelse fra kinesisk kung fu, men dette er en japansk kampsport først og fremst. Og for et bonuspoeng til alle der ute, husker du hvor Mr Miyagi i Karate Kid kommer fra?
Om du gjør det, så er du awesome, fordi han kommer fra Okinawa, som faktisk er stedet hvor karate ble grunnlagt! Det er sikkert ikke tilfeldig at det er derfra den gamle karatemesteren kommer fra, men likefult interessant er det. På den tiden som karate ble startet så var ikke Okinawa under japansk herredømme, det kom lenge etter, og det tok faktisk helt til 1879 at karate kom til de japanske hovedøyene. Og det var da det virkelig begynte å utvide seg og å bli veldig populært, spesielt tidlig på 1900-tallet da det ble lært ut systematisk gjennom Japan. Det ble etablert skoler og kurs for dette og en av de viktigste menneskene er Gichin Funakoshi, som blir betraktet som den viktigste personen i moderne karate. Noe som var veldig viktig for den videre utviklingen av karate og hvor populært det har blitt er tv og film. Spesielt på 70- og 80-tallet kom det veldig mange filmer med dette som tema, fra Japan, men også fra Hollywood. Filmer fra mennesker som Bruce Lee og Chuck Norris gjorde at interessen for asiatisk kampsport økte veldig mye, selv om ikke alt var fokusert rundt karate naturligvis.
Vi har nevnt det tidligere, men karate handler ikke så mye om kampsporten i seg selv, men mer om å utvikle seg som et menneske. Det er en filosofi mer enn det er en kampsport, noe som gjør at mange kanskje misforstår dens bruk til en viss grad. Den er jo nesten religiøs i hvor mye du må legge i det før du virkelig kan oppnå ekspertise, noe som helt klart ikke er ment for alle. Den tar mye av sin filosofi fra buddhismen, som baserte seg på dyp meditasjon og sterk fysikk. Ut i fra det øvde man med slag og spark som en daglig trening med pusteøvelser. Dette for å sentrere utøveren og gjøre han sterkere. Det finnes to skoler i karate, en myk og en hard. Den myke baserer seg på fleksibilitet og hurtighet, med navn Naha. Den andre skolen heter Shuri, som handler om ekstrem herding av kroppen og stor styrke.
Etter at karate kom til Japan fra Okinawa har det kommet mange nye stilarter, men alle tilhører enten den harde eller myke skolen, noe som er ganske interessant. Her i Norge virker det å være den myke skolen som er aller mest populær. Karate har økt i popularitet og det at den kommer til å være med i OL er noe som kommer til å være veldig viktig for den videre oppmerksomheten som denne kampsporten kommer til å få. Kanskje er det et bevisst valg i kampen mot UFC?